De Correspondent tracks on Soundclound

#de-correspondent

Wat zegt deze komische hoax over de staat van de geesteswetenschappen?
De Correspondent

Genderstudies, postkoloniale theorie, 'fat studies': deze vakgebieden grossieren in onzin, was de boodschap van drie wetenschappers die de wereld voor de gek hielden met hun verzonnen papers. Grappig en terecht: de geesteswetenschappen bedienen zich van ondoorgrondelijk jargon en obscure methoden. Dat kan beter.

News & Politics
13,358
Sanne Blauw - Cijfers zijn veel te belangrijk geworden. Tijd om te ont-cijferen
De Correspondent

Van gezondheidsweetjes tot je pensioenleeftijd, van het weerbericht tot verkiezingsuitslagen: overal bepalen cijfers hoe ons leven eruitziet. Maar cijfers zijn niet zo objectief als ze lijken. Daarom schreef Sanne Blauw ‘Het bestverkochte boek ooit (met deze titel)’, ook verkrijgbaar als audioboek. Lees meer op www.decorrespondent.nl/cijfers.

13,868
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Georgina Verbaan
De Correspondent

“Ik ben een los mens. Losse mensen zijn bang. Ze drijven maar wat”. Dat schreef actrice Georgina Verbaan (Den Haag, 1979) in een column in NRC Handelsblad. Onlangs verscheen een bundeling van haar columns onder de titel 'Iets om naar uit te kijken'. Het boek geeft een even geestig als sardonisch inkijkje in het moderne leven.

Entertainment
22,701
Goed Nieuws met Joris Luyendijk: Het Klimaat - met Jelmer Mommers
De Correspondent

Een nieuwe podcast! Elke maand gaat Joris Luyendijk in gesprek met een van onze correspondenten over zijn of haar journalistieke speurtocht en de laatste ontwikkelingen op zijn of haar terrein. Vandaag: Jelmer Mommers, correspondent Klimaat en Energie. Presentatie: Joris Luyendijk Gast: Jelmer Mommers Productie: Romannee Rodriguez Muziek: Peter van de Witte

News & Politics
27,187
Rob Wijnberg leest voor: De afgelopen vijf jaar achter de schermen van De Correspondent
De Correspondent

Vandaag, op 30 september 2018, bestaat De Correspondent precies vijf jaar. In deze speech, die ik voordroeg tijdens ons verjaardagsfeest op de redactie, geef ik je een kijkje achter de schermen.

15,956
De oplossing voor bijna alles: duurder parkeren
De Correspondent

In Nederland heb je het recht om te stemmen, te spreken, je te verenigen – en om je auto gratis voor de deur te parkeren. Het gevolg: een lelijke stad, woningnood, milieuvervuiling, horizonvervuiling. En gebrek aan speelplek, fietspaden, groen. Parkeren gaat over alles, zelfs over de autolozen.

15,824
Rob Wijnberg leest de inleiding voor uit 'Dit was het nieuws niet'
De Correspondent

Precies vijf jaar geleden zag De Correspondent het levenslicht. In dit essay doe ik de filosofie uit de doeken waarmee het allemaal begon: over hoe nieuws ons misleidt en wat we eraan kunnen doen.

16,580
Maurits Martijn leest zijn en Dimitri Tokmetzis' verhaal voor uit 'Dit was het nieuws niet'
De Correspondent

Dat grote techbedrijven een gevaar kunnen vormen voor de democratie is geen nieuws meer. Maar wat eraan te doen? Een ding staat vast: zij zelf zullen het probleem nooit oplossen. Voorpublicatie uit ons boek ‘Dit was het nieuws niet’.

14,929
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Haico van Velzen
De Correspondent

Haico van Velzen (Soest, 1980) werd drie-en-een-half jaar geleden directeur van de Einsteinschool in Amsterdam. Hij was nooit eerder directeur geweest. De school zat in een diep dal, in een sociaal-economisch zwakke wijk (Nieuw-West). Gedreven door idealisme is hij in staat gebleken om binnen afzienbare tijd een totaal nieuw klimaat te scheppen in de school. Het vraagt veel van de betrokkenen, en het is een heftig en soms pijnlijk proces geweest. Maar nu gaat het zo goed dat hij zich voor drie dagen heeft kunnen terugtrekken als directeur

Learning
18,432
Jelmer Mommers leest zijn verhaal voor uit 'Dit was het nieuws niet'
De Correspondent

We voelen ons vaak machteloos als het over klimaatrampen gaat. Maar door talloze individuele keuzes bepalen we samen hoe leefbaar de aarde blijft. Dat betekent dat ook jouw acties ertoe doen, schrijf ik in dit verhaal uit ons nieuwste boek Dit was het nieuws niet.

15,436
Marc Chavannes leest zijn verhaal voor uit 'Dit was het nieuws niet'
De Correspondent

De Haagse ambtelijk-politieke bubbel is steeds minder gediend van advies en tegenspraak. Het parlement verliest zijn functie. De rechtspraak raakt bekneld. Tijd voor tegenmacht!

18,215
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Gert Biesta
De Correspondent

Hij heeft eigenzinnige ideeën over vernieuwing van het onderwijs. Maar hij is niet de zoveelste romantische idealist die het onderwijs volledig op zijn kop wil zetten en daarmee meer kwaad dan goeds aanricht. Gert Biesta, onderwijspedagoog, ontvouwt in zijn laatste boek, De terugkeer van het lesgeven, een prikkelende visie waarmee het vak van docent opnieuw aan belang en aantrekkingskracht kan winnen.

Learning
22,956
Blockchain: een oplossing voor bijna niets
De Correspondent

De blockchain gaat alles veranderen: de scheepvaart, het financieel systeem, de overheid, wat niet eigenlijk? Maar het enthousiasme voor deze technologie komt vooral voort uit kennisgebrek en onbegrip. De blockchain is een oplossing op zoek naar een probleem.

24,520
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Piet de Rooy
De Correspondent

De historicus Piet de Rooy (1944) onderzocht de geschiedenis van het onderwijs in Nederland en kwam tot een opvallende conclusie: dat onderwijs is een geweldig succes. Toch vindt iedereen (en dat is dus al eeuwen zo) dat het allemaal anders moet. Hoe kan dat? Dat komt omdat we veel teveel verwachten van het onderwijs. We zadelen het op met te grote taken waar het nimmer aan kan voldoen. Wat rest is een permanente onvoldaanheid. Terwijl het onderwijs misschien niet volmaakt is, maar wel behoorlijk goed functioneert.

Learning
20,631
Hoe de mens de baas op aarde werd
De Correspondent

Waarom zitten chimpansees in de dierentuin, en wij niet? Hoe kon het gebeuren dat mensen – slappe en niet al te snuggere tweevoeters – de aarde veroverden? Dit is het verhaal van een nieuwe, fascinerende theorie. Met radicale implicaties voor hoe we vandaag de dag kunnen samenleven.

36,122
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Janice Deul
De Correspondent

Laten we de kracht van mode gebruiken om de samenleving meer inclusief te maken. Dat is het motto van Janice Deul (Rotterdam, 1963). Zij noemt zich mode-activiste, sinds haar een paar jaar geleden de schellen van de ogen vielen: het beeld in de mode en in lifestyle magazines is zeer eenzijdig. Wit. Dun. Jong. Dat moet anders. En als het lukt zou het weleens een positieve invloed kunnen op de hele maatschappij.

Entertainment
19,509
Lex Bohlmeijer- in gesprek met Ian Buruma
De Correspondent

Ian Buruma (Den Haag 1951) werd in 2017 benoemd tot hoofdredacteur van de prestigieuze New York Review of Books, een tweewekelijks tijdschrift dat een vooraanstaande plaats inneemt in het pubieke debat. Buruma publiceerde onlangs een deel van zijn autobiografie: Tokyo mon amour, Japanse avonturen. Het is een roadmovie langs talloze kleurrijke kunstenaars en tegelijk ontdekt Buruma zijn plaats in de wereld. Hij is een geboren observator, een buitenstaander

14,827
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Fréderike Geerdink
De Correspondent

Fréderike Geerdink (Hengelo 1970) leefde een jaar lang embedded als journalist bij de guerilla’s van de PKK, gewapende politieke partij die strijdt voor de belangen van Koerden in Turkije. Ze schreef over haar verblijf een meesterlijk boek: Dit vuur dooft nooit. Het is zo fascinerend omdat zij een zeer verrassend inzicht biedt in de ideologie van de PKK: de echte vijand is het patriarchaat.

News & Politics
20,281
Deze Witte Huis-veteraan ziet nog altijd toekomst voor het optimistische mensbeeld van Obama
De Correspondent

In dit gesprek gaat Marc Chavannes in gesprek met Ben Rhodes. Ben Rhodes dacht en sprak zoals Barack Obama. Hij schreef speeches voor de vorige Amerikaanse president en dacht mee over het buitenlands beleid. Hier praat hij vrijuit over het open, gastvrije én het op zichzelf gerichte, nationalistische Amerika.

News & Politics
18,929
loading...